top of page

ספרים מידעיים

עודכן: 20 ביוני 2023

ספרים מידעיים הם תחום רחב ונפלא להעשיר בו את הספריה. אפשר למצוא ספרים מידעיים לילדים ממש בכל תחום: עולם הטבע, מדע, מדינות העולם, תרבות ואומנות, חלל, ועוד ועוד. האיכויות הברורות הן כמובן רכישת ידע עולם ופיתוח תחומי עניין, אבל לא רק.

ספר לשוניות אינטראקטיבי מכיל טקסטים קצרים ומזמינים
ספר לשוניות אינטראקטיבי מכיל טקסטים קצרים ומזמינים

אחד הז'אנרים הנפוצים של הספרים המידעיים, שתופס תאוצה בשנים האחרונות, הם ספרי הלשוניות. הם כמובן מעוררים בקלות את סקרנותם של הילדים - כל כפולת עמודים עשירה באיורים, ומתחת לרוב האיורים - מסתתרים איורים נוספים. הם מהווים מגנט לילדים בטווח רחב של גילאים, וזו סיבה נהדרת להכניס כמה כאלה לספריה שלכם. בדרך כלל, על כל לשונית כתוב משפט בודד או שאלה, ובחלק הנפתח יופיעו פירוט או תשובה - טקסטים קצרים במיוחד. עבור ילדים בשלב ראשית קריאה, זוהי הזדמנות נפלאה. הם בוחרים בכל פעם "רק עוד לשונית אחת", זוכים במנה יפה של תחושת מסוגלות, וממשיכים הלאה (או עוצרים, וגם זה בסדר). הם מגיעים בטווח גדול מאוד של תחומי עניין ורמות קושי, כך שכל משפחה תוכל למצוא כמה פריטים כאלה שיתאימו היטב לספריה הביתית.

אך לא כדאי להסתפק רק בספרי לשוניות. ישנו מגוון רחב של ספרים מידעיים לילדים. על פי רוב, בספרים האלה יהיו הסברים באורכים משתנים - לפעמים פסקה, לפעמים רק משפט אחד שמתאר את התמונה. גם במקרה הזה, הטקסטים הקצרים מהווים הזמנה עבור ילדים מתקשים. הם יכולים לבחור בכל פעם קטע בודד שהם מרגישים שהם מסוגלים להתמודד איתו, ולקרוא רק אותו. לעתים קרובות, עמוד בספר יכול להיות מאיים עבור ילד שמתקשה בקריאה. אפילו אם בוחרים לקרוא רק משפט מתוך העמוד, נשארים עם תחושת החמצה על כך שקראנו קטע קצר כל כך מתוך משהו "שלם". כשהמשפט עומד בפני עצמו לצד תמונה, התחושה הזו משתחררת. המשפט והתמונה יחד הם "שלם" בפני עצמו, וזה מאפשר תחושת סיפוק גדולה. בהמשך, כשירגיש מוכן, הילד יידחף על-ידי הסקרנות שלו לקרוא קטע ארוך יותר ומפורט יותר.

מילים לא מוכרות, המחייבות קריאה מדויקת
מילים לא מוכרות, המחייבות קריאה מדויקת

בנוסף לכך, ספרים מידעיים בהכרח מכילים מילים לא-מוכרות, שאינן חלק מהשפה הַדְּבוּרָה של הילד, או מהטקסטים הרגילים שהוא פוגש. ילדים רבים מנסים לפצות על הקושי בקריאה באמצעות ניחושים: הם מזהים כמה אותיות מתוך המילה - או לחלופין, מזהים את ההקשר - ומשערים מה המשמעות שלה, במקום לפענח את כולה. כדי להתאמן בדיוק-בקריאה ללא אפשרות לנחש ולשער, לעתים יידרשו התלמידים בבית הספר לקרוא "מילות תפל", צירופי אותיות חסרי משמעות. מצד אחד, זה עובד. מצד שני, למה להלאות את הילדים באימון קריאת מילה שלא יפגשו שוב לעולם?


ספרים מידעיים נותנים לכך מענה מצוין. הם מפגישים את הילדים עם מילים זרות, לפעמים אפילו ארוכות ומסובכות מאוד (גם מבוגר יכול למצוא את עצמו מתקשה בקריאת שמו של ה-הֶטֶרוֹדוֹנטוֹזָאוּרוּס), אבל אמיתיות. כדי להגות נכון את המילה הזרה, הילד לא יוכל להסתמך על ההיכרות שלו עם השפה הדבורה, ויהיה חייב להתייחס לסימני הניקוד ולקרוא במדויק.


חלק מהספרים המידעיים לילדים (חלק קטן, לצערי) יכללו בסוף הספר גם מילון מונחים ומפתח מושגים - ממש כמו באנציקלופדיה רגילה. אם הצלחתם להניח ידכם על ספר כזה, זו הזדמנות להכיר לילדכם את השימוש בהם. כך יוכלו הילדים להכיר את שיטת הסידור האלפביתית: בחלק העליון של העמודה יופיעו כל המילים המתחילות באות א', לאחר מכן המילים המתחילות באות ב' וכן הלאה. המילים המתחילות באות א' ממוינות לפי האות השניה - המילים הראשונות יהיו אלה שמתחילות באותיות אב' (או אפילו אא', כמו אאוריקה), לאחר מכן אלה שמתחילות באותיות אג', וכן הלאה… בבית הספר הילדים יכירו את השיטה בכיתה ב', אך אפשר בעזרתה ללמוד להתמצא במפתח מושגים גם בגן חובה - ברגע שהילד מכיר את סדר האותיות, ומסוגל לפרק מילה לצלילים. כשהבן שלי רצה למצוא תמונה של סוג מסויים של נמלה, אבל לא זכר באיזה עמוד היא נמצאת - ניגשנו למפתח המושגים והתחלנו לחפש. הוא אמר בקול "נֶ-מָ-לָ-ה, נון" וחיפש בין העמודות את האות נ'. כמובן, כל המילים התחילו ב-נ', אז הוא המשיך: "נֶ-מָ-, מם" והמשיך לאט לאט ברשימה עד שהגיע למילה "נמלה". זה היה ביום האחרון של החופש, הלילה האחרון לפני כיתה א'.


מגדיר צמחים מסודר לפי צבעים. סוג חדש ואחר של אינדקס

במידה ולא הצלחתם למצוא ספר מידעי לילדים הכולל מפתח מושגים - אל דאגה. תמיד אפשר להשתמש בספרים מידעיים רגילים! למען האמת, בכל מקרה כדי לשלב בספרייה ספרים מידעיים רגילים. הם תמיד יכללו מידע שלא קיים בספרים הייחודיים לילדים, והם כמובן חושפים את הילדים לדבר שאולי הכי מעניין אותם: עולם המבוגרים. פשוט תניחו אותם על המדף כמו שהם: זה יכול להיות כרך אקראי בודד של אנציקלופדיה (אפשר להשיג יד שנייה, או לקחת מהבית של סבא סבתא אם יש להם, ואז אפשר בקלות להחליף כרכים), אטלס, מגדיר צמחים או בעלי חיים… האפשרויות רבות כל-כך. בכל אחד מהם מסתתר עולם שלם שעבורנו הוא אולי מובן מאליו, אבל עבור הילדים הוא חדש לחלוטין. באטלס אפשר להסביר על הסימונים השונים במקרא (זיהוי סימנים במפה ובמקרא אפשר לעשות אפילו בגיל 3!), או על קנה-מידה של מפה. במגדיר פרחים אפשר להראות שהחלוקה היא לפי צבעים, כדי שנוכל למצוא בקלות את הפרח שמצאנו בטיול, ומצד שני אם מחפשים פרח שאנחנו יודעים מה שמו אבל לא יודעים איך נראה - נוכל לדפדף למפתח המושגים.

 

אצלנו בבית, אלה הספרים שמרתקים את הילדים יותר מכל. הספרים האלה, שלכאורה לא מספרים שום סיפור - שוברים כל מחסום.

אלה הספרים שיעסיקו את הילדים לבד, בלעדיי.

כשאחד הילדים כועס או נסער, ורוצה להירגע קצת, לבד - הוא פשוט בוחר ספר ויושב לעיין במיטה, או על הפוף בסלון.

כשמגיעים חברים של הילדים - את רוב הסיפורים הם כבר מכירים מהבית, אבל הספר עם הציורים הריאליסטיים של בעלי החיים על הכריכה, מסקרן אותם מיד.

כשפוגשים משפחה עם ילדים בגילאים קצת שונים - כולם מצטופפים סביב הספר, והגדול מקריא לצעירים ממנו את הפרטים. או להפך, הילד שהספר שייך לו - גם אם הוא צעיר - מוצא את עצמו מסביר לאחרים, גם אם הם גדולים ממנו, את כל מה שהוא כבר יודע על הפרטים בספר.


את הספרים המידעיים לילדים (וכאמור - לא רק לילדים) כדאי לחפש גם ברשתות השיווק, אבל לא רק. ברשתות יופיעו הספרים החדשים, העדכניים - הם נפלאים, אבל… כבר ראינו שכדאי לגוון. בין ספרי יד שנייה אפשר למצוא ספרים מידעיים נהדרים לילדים, עם איורים מרתקים "של פעם". אפשר לבדוק עם סבא וסבתא האם נשארו אצלם ספרים ישנים שיכולים להתאים. אפשר לבדוק בביגודיות של ויצ"ו, ברשתות ספרים משומשים, בספריות שמוכרות ספרים ישנים שכבר לא נלקחים בהשאלה, וכדומה.


 

לקריאה נוספת:

82 צפיות2 תגובות

פוסטים קשורים

הצג הכול

2 Comments


Guest
Jan 08, 2023

מכירה קלפי סקרנות? הם מכילים ביס מידעי ומדלגים על הפחד מהספר הגדול ויש להם גם וריאציות משחקיות מגניבות. שירה דרמון

Like
הדס שבת
הדס שבת
Jan 08, 2023
Replying to

מכירה 🙂 תודה! לנעם קניתי מדבקות עם חידות טריוויה בנושאים שונים והן שימשו אותנו במעבר בין קריאה עם ניקוד לקריאה ללא ניקוד.

כשהטקסט קצר זה תמיד עוזר!

Like
bottom of page