top of page

ילדים שאוהבים ספרים || ספריה


איור מקורי מתוך הספר "מטילדה" - קוונטין בלייק

באותו אחרי-צהריים שבו סירב אביה לקנות לה ספר, יצאה מטילדה מהבית לגמרי לבדה וצעדה לה אל הספריה הציבורית של הכפר. כאשר הגיעה, הציגה את עצמה בפני הספרנית, גברת לוסינדה גורי, ושאלה אם מותר לה לשבת קצת בספריה ולקרוא ספר.

[...]

"הסופר שקראתי עכשיו, המינגווי, אמר המון דברים שאני לא מבינה," אמרה לה מטילדה. "אבל בכל זאת אהבתי את הספר. בגלל האופן שהוא מספר, אני מרגישה כאילו אני ממש נמצאת שם, ומסתכלת איך הדברים קורים."

"סופר טוב תמיד גורם לך להרגיש כך," ענתה גברת גורי. "ואל תדאגי אם יש דברים שאת לא מבינה. פשוט שבי לך, ותני למילים לזרום סביבך, כמו מנגינה."


"מטילדה", רואלד דאל



 


שאילת ספרים מהספריה הציבורית לא מחליפה לא מחליפה ספרייה ביתית. וכן להפך - לשאילת ספרים מהספריה יש יתרונות מיוחדים.


בספריה מתרחש מפגש ייחודי, שונה ממפגש עם ספרים בחנות. מפגש עם כמות גדולה כל-כך של הספרים - שכולם זמינים, רק להוריד מהמדף ולקחת הביתה - מעורר את התיאבון ואת הסקרנות. ולסקרנות הזו, הספריה יודעת לתת מענה מצוין. בחנות ספרים תמיד נצטרך לשקול היטב את הבחירה. לא נוכל לקחת את כל מה שנרצה לקרוא… בספריה זה פשוט יותר. נכון, לא נוכל לקחת הכל בפעם אחת, אבל כן נוכל לחזור שוב ושוב ולקחת ספרים שהתעניינו בהם. היתרון הזה הוא משמעותי בשביל ההזדמנות "לטעום" - סופרים שונים, סגנונות שונים. כשאנחנו משלמים על כל ספר, ננסה "ללכת על בטוח"... לקנות ספר שאנחנו מאמינים שיש סיכוי גבוה שנאהב. הספריה מאפשרת לנו להתנסות בקלות גם בחומרי קריאה שהם לא מובנים מאליהם, להרחיב אופקים מעבר לגבולות הרגילים.

ילד שאוהב קומיקס יוכל להרשות לעצמו "להסתכן" בקריאת ספר רגיל. גם מי שסיגל לעצמו ז'אנר אהוב, יוכל להתנסות בספרים שונים מאוד מאלה שהוא רגיל לקרוא בהם.

וכשזה לא מגיע לכיס, לנו כהורים יהיה קל יותר לאפשר לילדים לקרוא מה שירצו, ולהתנסות. הילדים יזכו לקבל עצמאות ואוטונומיה על הקריאה שלהם, לפתח טעם אישי, ותחושת שייכות - שייכות לספרים ולחוויית הקריאה.

ידידיה, בן חמש וחצי, בוחר לעצמו ספרים בספריה

יתרון נוסף הוא העושר של הספריה. לרוב, חנויות הספרים מחזיקות בעיקר ספרים שיצאו לאחרונה, או ספרים פופולריים במיוחד. בספריה יש הזדמנות פז לפגוש את כל ה"שוליים" הספרותיים: ספרים ישנים (אפילו ישנים מאוד) לצד הספרים העכשוויים, סדרות שכבר כמעט נשכחו, ספרים נפלאים שלא הצליחו לפרוץ כשיצאו לאור. כל ספר כזה הוא דלת עבור הקורא, אל עולמות חדשים ולא מוכרים. ספרים ישנים מזמנים היכרות עם תרבויות חדשות - ישנות או זרות - מושגים לא מוכרים, ועוד. ספר ישן שנכתב לפני עשרות שנים כספר "עכשווי" (כמו שאכן היה בזמנו) יכול לספק נקודת מבט חדשה ולא מוכרת, ולעורר שאלות מרתקות. בנוסף, הספרים הישנים כתובים לעתים קרובות במשלב לשוני שונה ומאתגר. הקורא פוגש מילים חדשות ולא מוכרות, ניסוחים שהוא אינו מורגל בהם - עוד ועוד הזדמנויות להעשרה לשונית, שמובילה בסופו של דבר לעושר מחשבתי.


"בונוס" נוסף שאפשר להרוויח בביקור בספריה, הוא שיח בנושא חלוקה לקטגוריות. היכן נמצא הספר שרצינו לקחת? בספריות רבות ישנה חלוקה פנימית, מעבר לחלוקה הבסיסית של מרבית הספרים, על פי גיל. אם לא מצאנו את הספר במדפים הכלליים, אולי הוא נמצא במדף המסודר לפי קטגוריה מסוימת? ואם כן, מה יהיה המדף המתאים לחפש בו? ספרי פנטזיה ומדע-בדיוני? ביוגרפיות? קומיקס? החיפוש והעיון במדפים מזמן לילדים שאלות על חומרי הקריאה ועל תחומי העניין שלהם, ומסייע לפיתוח מיומנויות מיון וסיווג. מיומנויות אלה מסייעות בארגון מידע, זיהוי קווי דמיון והבדלים, ובסופו של דבר - הבנה טובה יותר את העולם הסובב אותנו.


~


ויותר מהכל… ספריה היא חוויה. אם חוויתם זאת, אתם בוודאי יודעים. לצד היתרונות ההתפתחותיים שניתן לפרט ולהסביר, יש בספריה מעין קסם שהוא מעבר למילים. השקט, המדפים העמוסים הספרים שממתינים שנפתח אותם. ביקורים בספריה הם מתנה גדולה עבור הילדים. מומלץ להגיע בנחת, לתת לילדים לקחת את הזמן, להיות נוכחים במקום ובסיטואציה.



 

לקריאה נוספת:


22 צפיות0 תגובות

פוסטים קשורים

הצג הכול

Commentaires


bottom of page